Jag har precis gjort en härlig tzatziki som står i kylen.
Eterom det är en av mina favoritröror så har jag utvecklat ett snabbt, lätt och underbart gott recept. Jag har provat mig fram enligt recept och tips från grekiska kollegor och så justerat till mitt sätt som säkert är många andras recept med :)Den ska ha en uppfriskande smak och krämig konsistens.
Så här gör man tzatziki a la Camilla:
1 gurka (stor)
500 ml grekisk yoghurt
2- max 3 vitöksklyftor
Salt, peppar
Olivolja
Skala och dela gurkan, ta bort fröna med en sked. Riv gurkan och salta. Låt det stå och dra ett tag, beroende på hur bråttom det är men jag låter det stå runt en timme eller längre.. Saltet tar ur vätskan ur gurkan och man behöver inte lägga ut den på hushållspapper som endel gör. Hälften fastnar ju då eller så kommer det papper med i tzatzikin!
Använd grekisk 10% yoghurt. Det får den riktigt krämiga konsistensen och man behöver man inte alls låta den rinna av genom kaffefilter eller kökshanduk. Väljer man smalvarianten på 0% eller 3%, blir tzatzikin "rinnig" och ger inte den krämiga smaken.
Så mycket äter man inte så man skulle bli tjock av det heller..
Häll upp yoghurten i skålen det ska serveras i. Pressa eller hacka i vitlök, hackar u ska det vara fiiiinhackat verkligen. Jag tar oftast bara 2 klyftor. Beroende på hur stark den är. Tzatzikin ska vara en uppfriskande sidorätt och vitlökssmaken får inte ta över helt.
Peppra och rör i olivoljan. Häll i den rivna gurkan i en sil och pressa ur vattnet. Som du ser har det kommit ur endel vatten - tzatzikin kommer inte bli rinnig :)
Blanda i gurkan i yoghurten, smaka av först så du kan bedöma om du behöver mer salt eftersom gurkan saltades innan. Jag älskar salt och kommer sannolikt att salta mer :) Till sist kan jag pressa i några droppar citron för att få den riktigt frisk.
Dekorera med bladpersilja. För att få den ultimata effekten får en stå och dra i kylen i några timmar.
Mm vad gott det ska bli :)
lördag 1 maj 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar